Παραδοσιακή φασολάδα με Βουβαλίσια ριγανάτα λουκάνικα


katsarolaΗ κλασική ελληνική φασολάδα, ένα αγαπημένο και πολύ θρεπτικό φαγητό που θα το βρούμε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας με διάφορες παραλλαγές. Εμείς θα σας προτείνουμε την κλασική συνταγή και θα προσθέσουμε ριγανάτα βουβαλίσια λουκάνικα Μπόρας. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει, καθώς τα λουκάνικα θα προσθέσουν μια ξεχωριστή νότα βγάζοντας όλα τα αρώματα και την γεύση από το βουβαλίσιο κρέας και τα βότανα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ριγανάτα με πικάντικα βουβαλίσια λουκάνικα για πιο πικάντικη γεύση.

Υλικά για 4-6 άτομα: 


για τη φασολάδα:

  • 500 γρ. μικρά άσπρο ξερά φασόλια, βραστερά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
  • 120 γρ. πελτές ντομάτας
  • 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, τριμμένη
  • 1 πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
  • 2-3 καρότα, σε στρογγυλές φέτες
  • 3 κλωνάρια σέλερι (μόνο τα κλωνάρια), κομμένα σε λεπτές ψέτες
  • 50 Γρ. ελαιόλαδο
  • 3-4κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 ριγανάτα Βουβαλίσια λουκάνικα Μπόρας

Εκτέλεση:


Προετοιμασία : Μουσκεύουμε από το βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό.

 kitchen-plusΞεπλένουμε καλά τα μουσκεμένα φασόλια με άφθονο κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με άφθονο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις σε δυνατή φωτιά. Τα στραγγίζουμε, πετάμε αυτό το νερό και τα ξαναβάζουμε στην άδεια κατσαρόλα. Προσθέτουμε περίπου 1 -1,2 λίτρα κρύο νερό (φροντίζουμε να τα σκεπάζει) και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Όταν σταματήσει να βγαίνει άλλος αφρός και το νερό είναι διαυγές και καθαρό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το κρεμμύδι τον πελτέ ντομάτας, την πιπερίτσα και το πράσο. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 1/2-2 ώρες (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια), μέχρι να μαλακώσουν και η φασολάδα να χυλώσει. Αν το υγρό μειωθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ακόμη, ζεστό. Περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σκέτο, δίχως λιπαρή ουσία. Κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές ροδέλες και τα ψήνουμε για 3 – 5 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, αλλά να μη χάσουν τους χυμούς τους. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρά. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά.


το μυστικό: Αν θέλετε την φασολάδα χυλωμένη αφαιρέστε μερικά φασόλια από την κατσαρόλα και χτυπήστε τα στο multi ή λιώστε τα με ένα πιρούνι και στην συνέχεια προσθέστε τα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά.


fournosΣερβίρισμα : Σερβίρουμε στα πιάτα όσο η σούπα είναι ζεστή και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκότριμμένο πιπέρι.