gourmet 6

βουβαλίσιο φιλέτο με πουρέ κάστανο και σάλτσα κράνμπερι


Το βουβαλίσιο κρέας είναι πολύτιμο για τις διατροφικές του αξίες. Είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση του είναι ιδανική για γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και για τα μικρά παιδιά, είναι επίσης ιδανικkatsarolaό για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους και αποφεύγουν το κόκκινο κρέας.

Υλικά για 6 άτομα: 


Για το φιλέτο : 

  • 1 κιλό περίπου βουβαλίσιο φιλέτο ΜΠΟΡΑΣ
  • 100gr φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο
  • 1 κσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για τον πουρέ κάστανο :

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
  • 500 γραμ. κάστανα
  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα
  • 100 γραμ. φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο
  • λίγο αλάτι

 

Για την σάλτσα :

  • 1 κγ. φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο
  • 3 κσ. grand marnier ή κονιάκ
  • 100γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
  • φρέσκα κράνμπερυ
  • 150ml. ζωμό κρέατος ( ή φρέσκο κύβο διαλυμένο σε ζεστό νερό )
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:


Για τον πουρέ κάστανο: Καθαρίζουμε τα κάστανα από τον έξω φλοιό τους ( τον σκληρό ) και κατόπιν τα βράζουμε μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει ο μέσα φλοιός. Αφού τα στραγγίσουμε και τα καθαρίσουμε καλά τα βάζουμε πάλι να βράσουν αυτή τη φορά όμως με λίγο ζωμό από κρέας ή προσθέτουμε ένα έτοιμο φρέσκο ζωμό σε συσκευασία. Αφού βράσουν καλά, τα περνάμε από μηχανή του πουρέ και ξαναβράζουμε για λίγο το μείγμα προσθέτοντας το μισό βούτυρο και το γάλα. Στη συνέχεια, βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες σε σιγανή φωτιά και προσέχουμε να μην λιώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίσουν καλά. Περνάμε τις πατάτες από το μύλο των λαχανικών και τις προσθέτουμε στο μίγμα με τα κάστανα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα.

Για το βουβαλίσιο φιλέτο: Βγάζουμε το βουβαλίσιο φιλέτο από το ψυγείο και το τυλίγουμε με μεμβράνη για τρόφιμα. Το αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλικό χερούλι ( για να μπορεί να μπει στο φούρνο ) προσθέτουμε το βουβαλίσιο βούτυρο και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο και λίγο πριν προσθέσουμε το φιλέτο δυναμώνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε το βουβαλίσιο φιλέτο και το σοτάρουμε γρήγορα από όλες τις πλευρές για 5 λεπτά περίπου. Τοποθετούμε το τηγάνι με το φιλέτο σε προ θερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου στους 200οC γυρνώντας το φιλέτο στον μισό χρόνο. Βγάζουμε το φιλέτο και το τυλίγουμε καλά σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Για την σάλτσα: Βάζουμε το τηγάνι που ψήσαμε το βουβαλίσιο φιλέτο στη φωτιά και προσθέτουμε ακόμη λίγο βουβαλίσιο βούτυρο. Μόλις κάψει σβήνουμε με το grand Marnier ή το κονιάκ και με μια ξύλινη κουτάλα ξύνουμε καλά τον πάτο του τηγανιού. Προσθέτουμε μερικά κράνμπερυ και ανακατεύουμε ελαφριά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την φρέσκια κρέμα γάλακτος, το ζωμό κρέατος, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας ( αν θέλουμε για ευκολία διαλύουμε στο ζωμό κρέατος 1 κγ. κορν φλαουερ ). Μέχρι να σερβίρουμε προσθέτουμε τη σάλτσα σε ένα μπώλ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

Σερβίρισμα:


Βγάζουμε το φιλέτο από το αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής. Με ένα λείο και κοφτερό μαχαίρι πιάνοντας καλά το φιλέτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε μια 2 κουταλιές πουρέ κάστανου και από επάνω τοποθετούμε 4 – 6 κομμάτια βουβαλίσιο φιλέτο. Στην άκρη του πιάτου προσθέτουμε μια κουταλιά από την σάλτσα μας και μερικά φρέσκα κράνμπερυ για να δώσουμε χρώμα στο πιάτο μας. Ρίχνουμε  στα κομμάτια από το βουβαλίσιο φιλέτο λίγο χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως….. καλή επιτυχία και καλή χρονιά….