Βουβαλίσιο κρέας σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με βασιλομανίταρα Γρεβενών και κόκκινα φασόλια Κορινθίας


Μια μοναδική συνταγή με ελληνικό βουβαλίσιο κρέας Μπόρας. Φτιάξαμε μια συνταγή με βασικά υλικά από τρείς διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και το αποτέλεσμα μας αντάμειψε γενναιόδωρα. Το βουβάλι της Κερκίνης συνάντησε το βασιλομανίταρο Γρεβενών και τα κόκκινα φασόλια από τον Φενεό Κορινθίας….. θα σας πάρει λίγη ώρα η συνταγή…. αλλά το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει….

Υλικά για 6 άτομα: 


  • 1300γρ περίπου Βουβαλίσιος κρέας –  Λαιμός, Σβέρκος ή Ελιά – ΜΠΟΡΑΣ
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 3 καρότα
  • 1 ματσάκι σέλερυ φρέσκο
  • 25 γρ. αποξηραμένα ή 150γρ. φρέσκα βασιλομανίταρα Γρεβενών
  • 150γρ κόκκινα φασόλια Κορινθίας
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ξηρό
  • 150γρ. φρέσκο βούτυρο βουβαλίσιο
  • 2κσ αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2κσ πελτέ ντομάτας
  • 1κσ πάπρικα γλυκιά
  • μπαχάρι τριμμένο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ξερό θυμάρι
  • φρέσκο θυμάρι
  • φύλλα ξερής δάφνης

Εκτέλεση:


Μουλιάζουμε τα φασόλια από το βράδυ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το βουβαλίσιο κρέας που έχουμε κόψει σε μέτρια κομμάτια. Μόλις το κρέας θωρακιστεί καλά προσθέτουμε το αλεύρι βγάζοντας την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.  Στην συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 4 – 5  ποτήρια ζεστό νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου. Στην συνέχεια αφαιρούμε το κρέας και στον ζωμό προσθέτουμε τα ξερά μανιτάρια αφού πρώτα έχουμε σβήσει τη φωτιά. Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και το σέλερυ ψιλοκομμένο και το σκόρδο σε ροδέλες. Προσθέτουμε στο τέλος τις πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια και ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το ξερό θυμάρι, την πάπρικα, το μπαχάρι. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τον ζωμό με τα μανιτάρια και βράζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια σε δυνατή φωτιά. Στην συνέχεια βράζουμε τα φασόλια για 15 λεπτά περίπου και τα σουρώνουμε . Σε μια μεγάλη γάστρα τοποθετούμε στον πάτο το βουβαλίσιο κρέας και στην συνέχεια ρίχνουμε τα φασόλια και μετά το μίγμα με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και ψήνουμε με σκεπασμένο καπάκι σε προθερμασμένο φούρνο για 3 ώρες περίπου στους 170ο – 180ο C. Ελέγχουμε στον μισό χρόνο για νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε.

Σερβίρισμα: 


Πριν σερβίρουμε είναι καλό να αφήσουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον με κλειστό το καπάκι της γάστρας. Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με παραδοσιακά βουβαλίσια ζυμαρικά σαν γαρνιτούρα και με λίγο φρέσκο θυμάρι. Ένα καλό κόκκινο κρασί θα συνοδεύσει ιδανικά αυτή την μοναδική συνταγή…