βουβαλίσιο φιλέτο με σάλτσα φράουλας και rustic πατάτες φούρνου


Το βουβαλίσιο κρέας είναι πολύτιμο για τις διατροφικές του αξίες. Είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση του είναι ιδανική για γυναίκες τηνkatsarola περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και για τα μικρά παιδιά, είναι επίσης ιδανικό για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους και αποφεύγουν το κόκκινο κρέας. Η συνταγή που ακολουθεί είναι πολύ εύκολη και σίγουρα θα δώσει έναν αέρα gourmet σε ένα ιδιαίτερο τραπέζι.

 

Υλικά για 4 άτομα: 


Για το φιλέτο:

  • 1kg βουβαλίσιο φιλέτο ΜΠΟΡΑΣ, κομμένο σε χοντρές ροδέλες.
  • ροζ γλυκό πιπέρι
  • χοντρό αλάτι
  • τριμμένος ξερός κόλιανδρος
  • 3κσ φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο
  • 1κσ ελαιόλαδο

Για την σάλτσα φράουλα:

  • 250γρ φράουλες
  • 1κσ μαρμελάδα φράουλα
  • 50 ml. κονιακ
  • 1κγ πετιμέζι σταφυλιού
  • 2κσ βουβαλίσιο βούτυρο
  • ξύσμα από 1 lime
  • 4 φυλλαράκια φρέσκιας μέντας

Για τις πατάτες rustic:

  • 8-10 μικρές πατάτες ή πατάτες baby
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 50 ml. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι

Εκτέλεση :


για το βουβαλίσιο φιλέτο: Αφήνουμε τα φιλέτα να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά περίπου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μισό βούτυρο και σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να κάψει καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φιλέτα και τα σοτάρουμε προσθέτοντας τον τριμμένο κόλιανδρο, το ροζ πιπέρι και το χοντρό αλάτι κάθε φορά που γυρίζουμε πλευρά. Ψήνουμε για 5 λεπτά το κάθε φιλέτο από κάθε πλευρά Demi Saignant  (Ντεμί Σενιάν)  Πριν τα σερβίρουμε και όσο είναι ακόμη ζεστά, προσθέτουμε στο κάθε ένα λίγο φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο. Ετοιμάζουμε τα φιλέτα σε αυτή τη συνταγή τελευταία για να τα σερβίρουμε ζουμερά.

για την σάλτσα: Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζουμε τα κοτσάνια και τις ρίχνουμε στο multi μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το μισό βούτυρο και μόλις λιώσει καλά προσθέτουμε τον πολτό από τις φρέσκιες φράουλες. Δυναμώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ο πολτός χυλώσει καλά προσθέτουμε το κονιάκ και την μαρμελάδα φράουλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από ένα lime.

για τις πατάτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Βάζουμε τις πατάτες σε χλιαρό νερό, που θα τις σκεπάζει για 10 λεπτά. Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα. Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί, ρίχνουμε τις πατάτες και τις αλατίζουμε. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν όλες οι πατάτες. Αναμειγνύουμε την μουστάρδα και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας καλά να γίνει ένα πηχτό μείγμα και περιχύνουμε τις πατάτες. Ψήνουμε τις πατάτες στους 200°C Κελσίου, για 30 λεπτά και όσο επιπλέον θέλουμε, ανάλογα με το πόσο τραγανό αποτέλεσμα επιθυμούμε!


Σερβίρισμα: Σε αυτή τη συνταγή σίγουρα το σερβίρισμα παίζει μεγάλο ρόλο… Τα φιλετάκια πρέπει να γίνουν τελευταία και να σερβιριστούν ζουμερά. Σερβίρουμε το κάθε πιάτο βάζοντας λίγο γλυκό πιπέρι στην βάση του πιάτου. Στην συνέχεια τοποθετούμε από 2 μικρά φιλέτα βουβαλίσια σε κάθε πιάτο και τα ντρεσάρουμε με φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο. Τοποθετούμε τις τραγανές πατάτες φούρνου στο πιάτο χτίζοντας ένα μικρό πύργο. Στη συνέχεια περιχύνουμε λίγη σάλτσα φράουλας στα φιλέτα και μια κουταλία στο πιάτο. Προσθέτουμε από ένα φυλλαράκι μέντας σε κάθε πιάτο.

meat in fire