Βουβάλι μαγειρευτό με σάλτσα περγαμόντο και πορτοκάλι


Το βουβαλίσιο κρέας είναι πολύτιμο για τις διατροφικές του αξίες. Είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση του είναι ιδανική για γυναίκες τηνkatsarola περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και για τα μικρά παιδιά, είναι επίσης ιδανικό για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους και αποφεύγουν το κόκκινο κρέας. Η συνταγή που ακολουθεί θα είναι εκπληξη για τους καλεσμένους σας.

Υλικά για 4 άτομα: 


για το βουβαλίσιο κρέας:

  • 1 kgr βουβαλίσια λάπα (καθαρισμένη) ή ελιά
  • 3  χυμούς πορτοκαλιών ( για την μαρινάδα )
  • 1 ποτήρι ροζέ κρασί ( για την μαρινάδα )
  • ξύσμα από περγαμόντο ( για την μαρινάδα )
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 ματσάκι σέλερυ ( τα φυλλαράκια για την μαρινάδα )
  • 40 ml. ελαιόλαδο
  • 1κσ φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο

 

για την σάλτσα πορτοκαλιού:

  • 2 πορτοκάλια καθαρισμένα
  • 50 ml. grand marnier
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2κσ. φρέσκο βουβαλίσιο βούτυρο
  • 1κγ ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:


για το κρέας:  Κόβουμε το κρέας φέτες κάθετα προς τις ίνες του, προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας και το βάζουμε σε μία σακούλα τροφίμων. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Κρατάμε την μαρινάδα.
Σε κατσαρόλα kitchen-plusμε κρύο νερό προσθέτουμε το κρέας και τη βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει, σκεπασμένη, για 1+1/2 ώρες. Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και κρατάμε τον ζωμό. Σε μία κατσαρόλα αντικολλητική προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βουβαλίσιο βούτυρο και μόλις κάψει αρκετά σωτάρουμε το κρέας μας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα κοτσάνια από το σέλερυ ψιλοκομένο. Σβήνουμε με την μαρινάδα αφού πρώτα την σουρώσουμε καλά. Προσθέτουμε και το μισό ζωμό από το κρέας τα ξυλάκια κανέλας και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα ακόμη. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα πορτοκάλι

για την σάλτσα πορτοκάλι: καθαρίζουμε 2 μεσαία πορτοκάλια. Σε ένα μπολ με ζεστό νερό προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε για 1 ώρα περίπου, μετά τα ξελουδίζουμε προσεκτικά από την φλούδα τους. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το βουβαλίσιο βούτυρο και μόλις λιώσει σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τις φέτες πορτοκάλι και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια σβήνουμε με το  grand marnier  και προσθέτουμε και τον χυμό από μισό λεμόνι. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν οι φέτες από πορτοκάλι.

Βλέπουμε αν έχει βράσει καλά το κρέας και προσθέτουμε την σάλτσα με τις φέτες πορτοκαλιού. Βράζουμε ανακατεύοντας ελαφρά για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει ή σάλτσα.


υλικά για τη μαρινάδα: τα φυλλαράκια από το σέλερυ, τον χυμό πορτοκάλι, το κρασί, το ξύσμα περγαμόντο


fournosΨήσιμο: Το βουβαλίσιο κρέας είναι από την φύση του ( καθώς τα βουβάλια είναι ελεύθερης βοσκής ζώα ) λίγο πιό σκληρό από το μοσχαρίσιο, για τον λόγο αυτό χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος. Μπορείτε να προβράσετε το βουβαλίσιο κρέας σε χύτρα για 15 – 20 λεπτά περίπου για να κερδίσετε χρόνο.

Σερβίρισμα : Σερβίρουμε στο πιάτο μας και συνοδεύουμε με πουρέ από γλυκοπατάτα με βουβαλίσιο γάλα.

meat in fire